Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Veljača 07, 2012, 03:52:15
Škoda ForumŠkoda TuningTuningDynolicious
 Str: [1]   Dolje
Ispis
Autor Tema: Dynolicious  (Posjeta: 656 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Miljenko
Forumaš

RIspekt 0

« na: Kolovoz 02, 2010, 10:10:12 »

Tuning motora nije vjerodostojan ukoliko ne napravite mjerenja prije i poslije. Valjci su skupi a metode s uporabom štoperice i Excel rutina nepouzdane. Uređaji poput Race Logic PerformanceBox-a su preskupi za povremena mjerenja.
Najekonomičnije rješenje za nas obične smrtnike je zasigurno softver krojen za Apple iPhone i iPad naziva Dynolicious. Detaljnije o programu pogledajte ovdje: http://www.bunsentech.com/projects/dynolicious/
Uporaba je vrlo jednostavna: u iPhone ukucate točne podatke za težinu auta i faktor gubitaka transmisije. Autom se odvezete do ravne, potpuno vodoravne i prometom neopterećene ceste. Pritiskom na gumb "start" vašeg iPhone-a (dobro učvršćenog u horizontalni ili vertikalni položaj) i odvalite po gasu i šaltanju. Nakon 402 metra iPhone se javi zvukom što znači da možete usporiti i nakon toga odmah izbaci grafikon i numeričke podatke što sve ostaje u memoriji. Kasnije to možete spustiti u računalo ili mejlati.
Do sada sam napravio nekoliko mjerenja na svom autu a posljednje jučer pa prilažem skrinove:

Prema postovima na Dinolicious forumima čini se da program mjeri zadovoljavajuće točno.
Ukoliko ima pitanja na koje znam odgovor, rado ću podijeliti iskustvo!
Evidentirano
Prako
Forumaš

RIspekt 1

Oct Wag CRDPFRS l4125

« Odgovor #1 na: Kolovoz 02, 2010, 10:28:26 »

Prijatelj mi je pričao o tom programu ali nikako da istestiramo, ovo što ste napisali je i više nego dovoljno za reprezentaciju programa koji mi se čini vrlo zanimljivim 
Evidentirano

E0A 1D0 5SL 5RQ 1KT 6FB 1AT 3FE 1N3 1NL H7D 4UF 4R4 3KD 3QT 4X1 4A3 8L5 J0N 7AA 8GU 8T2 9AK 8RM C3S N1A D93 K8D 1ML 4KF 3S7 4GF 4L6 6PE 6XK 7T6 8QL 8Q6 8X1 4K3 B44 G07 QN2 3L3 9P1 7X2 7X9 9ZU 8WC 7AL 3GN QG1 7MG L58 7P4 F0A 3S7 2UC
eNcode
bpp

RIspekt 0

LPG

« Odgovor #2 na: Kolovoz 02, 2010, 05:35:37 »

a kako znas faktor gubitaka u prijenosu ?
Evidentirano

Skoda 1.8t power by niki piki tuning
Miljenko
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #3 na: Kolovoz 02, 2010, 08:29:37 »

Mi koji nismo inžinjeri strojarstva naprosto u Googlu napišemo "drivetrain loss factor". Naučio sam puno čitajući neke od članaka koji su iskočili nakon toga! 
Evidentirano
eNcode
bpp

RIspekt 0

LPG

« Odgovor #4 na: Kolovoz 02, 2010, 08:55:04 »

mislim probavo sam taj progrma ok je
nema tu kaj
al gubici u prijenosu i realna tezina auta nisu nesto sto svako zna odmah i ima mogucnost saznat

al program je definitivno jako zanimljiv trebalo bi stat negdje i usporediti to mjerenje na valjcima i to u istim vremenskim uvijetima
Evidentirano

Miljenko
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #5 na: Kolovoz 02, 2010, 10:35:05 »

"Realna težina" se koristi u Velikoj Britaniji kao službena težina upisana u knjižicu vozila a čini ju težina praznog vozila plus sve tekućine. Ovaj tzv."Kurb Weight" se lako može pronaći za gotovo svaki suvremeni auto i vrlo je točan jer Britanci to naprosto točno mjere. Za mjerenje ovoj težini dodaješ težinu vozača (i asistenta ako je prisutan).
Gubici se pak kreću u relativno uskim granicama. Za ručne mjenjače i današnju tehnologiju transmisije govori se o rasponu od 12 do 15% pri visokim okretajima gdje nas zanima max. snaga. Pogon na sva 4 ide u rasponu od 17 do 23%.
Sve ovo može saznati svatko tko ima internet i zna upotrijebiti Google!
A ako ne vjeruješ Englezima, tu su auto-vage na svim većim carinarnskim ispostavama. Samo lijepo zamoliš čovjeka koji tamo sjedi da ti izvaže auto...
Što se tiče ne-baš-točnih gubitaka transmisije, stvari stoje ovako: Raspon od, recimo 12 do 15% čini manje odstupanje procijenjene snage nego što na snagu utiču temperatura, tlak i vlažnost atmosferskog zraka.
Na koncu, više nas zanima promjena snage prije i poslije tuninga nego apsolutna vrijednost u KS!
Evidentirano
eNcode
bpp

RIspekt 0

LPG

« Odgovor #6 na: Kolovoz 02, 2010, 10:37:52 »

kuzim ja tebe kaj pricas
al znam da su meni gubiti bili oko 34 ili 39 ks sto i nije 10-15 % vec vise na 150 ks mjereno na valjcima

al kao sto rekoh programcic je fora i pokaze "dobite" gubitke
Evidentirano

Miljenko
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #7 na: Kolovoz 03, 2010, 07:57:59 »

Pozdrav eNcode,
nemoj pomisliti da se prepirem s Tobom. Smatram ovo konstruktivnom razmjenom činjenica koja je, vjerujem, zanimljiva mnogima. 
Dakle, stvarni postotak gubitaka u prijenosu ne može se izmjeriti na valjcima. Za to bi bilo potrebno izvaditi motor i izmjeriti snagu na tzv. kočnici, što kod nas imaju jedino na strojarskom faksu. Umjesto toga operater na valjcima jednostavno upiše očekivani postotak gubitaka, odnosno utoči ga iz baze podataka u samom programu.
Prema tome, i tvojih 34 ili 39 KS je samo estimacija iz podataka proizvođača auta, odnosno valjaka.
Ali kao što rekoh ranije, ipak bi nas trebao prvenstveno zanimati skok snage u odnosu na originalnu, a ne toliko apsolutni iznos koji, istina, najviše služi da se pohvalimo kako nam auto ima "toliko i toliko konja".
Apsolutni iznos max snage ovisi o toliko faktora (uz one koje sam ranije naveo tu su i kvaliteta goriva, gustoća i količina ulja i još koješta) pa ti zapravo motor ima različitu snagu gotovo svaki puta kada sjedneš u njega!
Evidentirano
mislavto
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #8 na: Kolovoz 03, 2010, 01:35:10 »

Skinuto s installousa pa cemo probat.
Evidentirano

www.cro-detailing.com

PRVI HRVATSKI DETAILING FORUM!

auto praonica BLIC
Risbo
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #9 na: Kolovoz 03, 2010, 01:41:01 »

Pozdrav eNcode,
nemoj pomisliti da se prepirem s Tobom. Smatram ovo konstruktivnom razmjenom činjenica koja je, vjerujem, zanimljiva mnogima. 
Dakle, stvarni postotak gubitaka u prijenosu ne može se izmjeriti na valjcima. Za to bi bilo potrebno izvaditi motor i izmjeriti snagu na tzv. kočnici, što kod nas imaju jedino na strojarskom faksu. Umjesto toga operater na valjcima jednostavno upiše očekivani postotak gubitaka, odnosno utoči ga iz baze podataka u samom programu.
Prema tome, i tvojih 34 ili 39 KS je samo estimacija iz podataka proizvođača auta, odnosno valjaka.
Ali kao što rekoh ranije, ipak bi nas trebao prvenstveno zanimati skok snage u odnosu na originalnu, a ne toliko apsolutni iznos koji, istina, najviše služi da se pohvalimo kako nam auto ima "toliko i toliko konja".
Apsolutni iznos max snage ovisi o toliko faktora (uz one koje sam ranije naveo tu su i kvaliteta goriva, gustoća i količina ulja i još koješta) pa ti zapravo motor ima različitu snagu gotovo svaki puta kada sjedneš u njega!

Svi valjci ne mogu točno izmjeriti snagu motora, ali to rade puno točnije od iphone-a.
Pretpostavljam da iphone mjeri prekom gps-a, a primjetio sam da to baš nije točno jer dok voziš konstatnom brzinom očitanje brzine prek gps-a varira preko 5 km/h

Gubici od motora do ceste ovise o puno faktora i samo drugačiji tlak u gumama može promijeniti taj postotak.
Tako da i ti podaci na internetu su preopćeniti.

Da bi se moglo usporediti mjerenje prije i poslije moraju svi parametri ostati isti na drugom mjerenju (isti asfalt, iste gume, isti tlak u gumama, ista temp. isti tlak zraka, itd....)

Tako da je ipak puno točnije mjerenje na valjcima, pogotovo jer tamo postoji korekcija po DIN-u, SAE-u ili nekom 5 standardu ....
Evidentirano

arcom
Vidim teee...
Predsjednik kluba

RIspekt 4

Waldorf

« Odgovor #10 na: Kolovoz 03, 2010, 01:48:14 »

ajFon ima ugradeni akcelerometar i preko njega mjeri.
Mislim da ovdje nije poanta u znanstvenom mjerenju nego cisto o tome da vidis pomak na bolje ili gore. Napravis 3-4 mjerenja i uzmes prosjek. Chipas auto na miljun konja, napravis opet 3-4 mjerenja i vidis koliko si se pomaknuo u odnosu na prethodne rezultate.

Slicna stvar je jednom bila oko Nokije koja je mjerila jacinu zvuka u decibelima. Vodile su se polemike oko toga da to ne moze biti tocno (i nije), ali za uociti promjenu je sasvim dovoljno.
Evidentirano

Tako Divlje Ide...

Kako se čuje šepavi TDI? Ovako:
Pazi kaktussssssssssss!
Šta ne paziššššššššššš?!
core_zero
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #11 na: Kolovoz 04, 2010, 05:44:15 »

I ja se slažem da je to super način da usporediš prije i poslje tuninga...
Iphone ima i gps i akceleromoetar pa pretpostavljam da ako ukucaš točne podatke da dobiš točne vrijednosti. Po meni je to točnije od npr mjerenja VCDSom i u rangu uređaja koji mjere samo akcelerometrom.

O točnosti valjaka sam se više puta osobno uvjerio i mogu reči da sve ovisi o operateru. Meni su mjerenja varirala 30-40KS
Evidentirano
Risbo
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #12 na: Kolovoz 04, 2010, 07:40:55 »

Gle, na valjcima kod nas nažalost rade ljudi koji nisu osposobljeni za to kak treba.
Ja sam se malo igrao s valjcima u CVH prije par godina i na istom vozilu sam mjerio unutar 0.5 ks na 10 mjerenja. Tako da ak znaš šta radiš nije problem.

A i akcelerometar odnosno G-senzor u iPhone-u sigurno nije točan, čak bi rekao da je točnije mjerenje preko GPS-a, jer prvo nikad ga ne buš naštelao 100 % ravno, onda auto se naginje pri ubrzanju (neki podosta), a i da sve to bude 100% točno, još ti ostaje tolerancija samog senzora koji je vjerojatno neki najjeftiniji na tržištu jer znam da 2-osni G-senzor košta cca 300 EUR (sam senzor) i to neki prosječni....
I da, zaboravio sam i neravnine na cesti koje dodatno "zbunjuju" G-senzor Wink

I kad se to sve zbroji mjerenje može odstupati više % nego je dobitak u snazi Wink
« Zadnja izmjena: Kolovoz 04, 2010, 07:42:49 od Risbo » Evidentirano

Mramor
Škoda klub / član

RIspekt 1

Škoda

« Odgovor #13 na: Kolovoz 04, 2010, 08:43:57 »

Dobro rečeno
Evidentirano

Str: [1]   Gore
Ispis
« natrag naprijed »
Skoči na: