Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Veljača 07, 2012, 04:01:56
Škoda ForumŠkoda servisPlinske instalacije je li istina da plin poskupljuje???????
 Str: 1 [2] 3 4 ... 8   Dolje
Ispis
Autor Tema: je li istina da plin poskupljuje???????  (Posjeta: 7750 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Gonzaga
Forumaš

RIspekt 0

Octavia Mk1 vRS

« Odgovor #15 na: Studeni 24, 2008, 04:37:49 »

c/p

Evo tekst, i možete me citirati na bilo kojem forumu i bilo kojim novinama!

Ponukan natpisima u svim časopisima, svim medijima, internetu, raznim člancima poput ovoga http://www.autoklub.hr/aktualno/vije...CIJA,4547.auto o poskupljenju autoplina, odlučio sam napisati svoje viđenje istoga... Naime govoriti o nekom poskupljenju plina kada autoplin u cijeloj europi pojeftinjuje je totalni nonsense (glupost, idiotizam). Također pričati kako je autoplin u Hrvatskoj najjeftiniji u europi je isto glupost i čista laž. Isto tako pričati kako autoplina nedostaje je čista prividna (isprogramirana) stvarnost koju predstavljaju naši moćnici kako bi uz ekonomsku jednadžbu ponude i potražnje proveli na plinu te još više napunili već dubok džep...

Činjenica: Auto plin se u Hrvatskoj spaljuje i izvozi. Izvozi se za mizerni iznos od 0,97kn po kilogramu. Izvoz autoplina je potpuno neisplativ iz jednostavnog razloga što se po jednoj cisterni ne dobije puno novca, koji sam put, prijevoz i sve ostalo puno pojede... Znači izvoziti se isplati benzin, diesel, no ne i autoplin.

Činjenica: Autoplin u hrvatskoj nije najjeftiniji u europi. Iako kada dođete na plinsku postaju platite najmanji iznos, realno to nije stvarni iznos litre plina. Zašto? Zato što sve zemlje europe potiču svoje građane na ugradnju plina radi ekologije, velikim popustima i subvencijama na plinsku instalaciju. Popustima prilikom registracije automobila, i popustima na obavezno osiguranje automobila ukoliko isti ima plinsku instalaciju.

Štoviše, u Austriji i Njemačkoj kompletan javni prijevoz se vozi na autoplin (autobusi) jer se na taj način grad bori sa prevelikim zagađenjem. U London sa druge strane, ne možete uopće ući u staru jezgru grada bez plaćanja visoke jednokratne takse na zagađenje, osim ako imate auto na plin.

Italija ulaže velike napore u razvoju plinskih instalacija kako bi ljudi što više koristili autoplin koji je i tako nusprodukt (otpad) koji ostaje prilikom destilacije nafte u diesel i benzin. Znači oni troše otpad (autoplin) a izvoze diesel i benzin...

U Hrvatskoj, vlasnik benzinskog automobila koji se odluči na ugradnju plina izdvojiti će 7000 do 14000 kuna za plinsku instalaciju. Platiti će 1200 kuna takse za atest plinske instalacije. Naravno u svemu je uračunat PDV.. Zatim, isti taj vlasnik platiti će dvostruku taksu za cestarinu svake godine na registraciji, kao da vozi 2 automobila a ne jedan. 550kn cestarine za benzin, i 500kn cestarine za plin svake godine. Nadalje platiti će 100kn takse za zagađivanje okoliša (a plin najmanje zagađuje okoliš)... Kada uzmemo tu računicu u cijenu plina, znači sve te dodatne takse i uzevši u obzir kako prosječan Hrvat prijeđe 15000km godišnje, te ćemo uzeti kako se taj automobil minimalno mora voziti 5 godina, te u prosjeku automobil potroši 10 litara na 100km doći ćemo do ovoga iznosa:

cijena instalacije: 8000kn
cijena atesta: 1200kn
5 godina taksi na registraciji: 3000kn
5 godina plina po 15000km godišnje je 7500 litara autoplina: 25.125kn

Ukupno za 5 godina eksploatacije to iznosi: 37.325 kn
Ukupni iznos cijene potrebe za 5 godina vožnje podijelimo sa 7500 litara plina: 4,98kn

Što je i realni iznos litre plina koju prosječni Hrvat plaća za autoplin 4,98kn po litri... Prema ovoj računici stavljamo se u sam vrh po cijeni autoplina u europi...

Zlobnici će reći, ali i vani ljudi moraju platiti instalaciju plina. Svakako, no uz daleko manje iznose, jer ih država subvencionira sa nultim stopama poreza na instalacije, te dodatnim bonusima na obavezno auto osiguranje, itd.. No svejedno za ove zlobnike napraviti ćemo proračun u kojeg nećemo uključiti 8000kn plinske instalacije... Znači:

5 godina eksploatacije plina u istim uvjetima bez instalacije: 29.325kn
Podijelimo sa 7500 litara plina: 3,91kn

I ovako vidimo kako realna cijena po litri auto plina nije 3.35kn nego skoro 4kn čime se i približavamo europskoj cijeni plina... No kada bi uvrstili još dodatne popuste (popust prilikom instalacije i auto osiguranja) bio bi to europski prosjek...

Znači površno gledanje samo cijene litre autoplina koju korisnik plati bez sagledavanja pozadine iste, je površno i može zamazati oči samo nekome tko nije završio osnovnu školu...

Cijena litre autoplina dodatno raste jer motor troši više plina nego benzina, te ako eksploatacija te instalacije traje kraće od 5 godina, ili automobil troši manje litara plina na 100km... Nešto je bolja situacija sa korisnicima koji prelaze više od 30.000km godišnje tim automobilom, i automobil nešto više troši litara na 100km. No i dalje, plin ima svoje negativne strane i skuplje održavanje automobila... Tako da u konačnici mogu samo navesti, kako nas netko pokušava žedne prevesti preko pitke rijeke...

Goran Jurković, dipl. ing.
goran.jurkovic@hrt.hr
Evidentirano

Forge Splitter Valve, Forge FMIC, eBay 5 layer Silicone TIP, BMC filter, 2.5" Milltek decat non resonated exhaust,G60/VR6 conversion,Peloquin diff, OCT tweaked by RSR Motorsport...
Mramor
Škoda klub / član

RIspekt 1

Škoda

« Odgovor #16 na: Studeni 24, 2008, 04:52:51 »

Inače taj Goran Jurković (sa HRT-a) mi je kolega sa godine 
Evidentirano

bantic
Administrator

RIspekt 2

Statler

« Odgovor #17 na: Studeni 24, 2008, 08:39:16 »

gdje je on to pisao u originalu?
Evidentirano

gogo_2008
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #18 na: Studeni 24, 2008, 09:02:01 »

Fino je on to sročio 

Slažem se sa izrečenim, a i izrčuni su zanimljivi, nisam o tome razmišljao baš na taj način da izraziš cijenu litre goriva sa svim davanjima   
Evidentirano

tigar_87
Forumaš

RIspekt 0

felicia 1.3MPi felicia 1.6MPi

« Odgovor #19 na: Studeni 24, 2008, 09:36:05 »

danas sam procitao u vecernjem ima jedan clanak mali u cosku, pisalo je da ce cijena plina ici i do 50% više nego benzin   
Evidentirano
eNcode
bpp

RIspekt 0

LPG

« Odgovor #20 na: Studeni 24, 2008, 09:52:09 »

krivo si cito ocito
plin je nusprodukt proizvodnje benzina i ne moze biti skuplji od benzina

bilo je na vijestima rijec da cijena plina treba biti 50 % najskupljeg derivata i da se korigira s promjenom istog
Evidentirano

Skoda 1.8t power by niki piki tuning
Mramor
Škoda klub / član

RIspekt 1

Škoda

« Odgovor #21 na: Studeni 25, 2008, 01:51:04 »

logika je u redu, ali pogledaj ovaj primjer: dizel je niža frakcija nafte, "sirovije" gorivo pa je skuplji od benzina koji je viša frakcija i postupak rafiniranja za njega je skuplji.
ali stvarno je jako teško za povjerovati da bi plin bio skuplji od benzina. to bi bio svjetski presedan.
Evidentirano

eNcode
bpp

RIspekt 0

LPG

« Odgovor #22 na: Studeni 25, 2008, 01:56:30 »

logika je u redu, ali pogledaj ovaj primjer: dizel je niža frakcija nafte, "sirovije" gorivo pa je skuplji od benzina koji je viša frakcija i postupak rafiniranja za njega je skuplji.
ali stvarno je jako teško za povjerovati da bi plin bio skuplji od benzina. to bi bio svjetski presedan.

samo kaj je sada tu igra da je dizel trazeniji i onda i cijena je veca
pa koliko godina za redom je dizel bio prodavaniji od benzinaca
Evidentirano

Skoda 1.8t power by niki piki tuning
dentist
Forumaš

RIspekt 1

« Odgovor #23 na: Studeni 25, 2008, 01:59:37 »

I da! Dio ljudi pokušava pronaći logiku u cijeloj priči: logike ovdje nema, osim po onoj staroj: odnosu ponude i potražnje. Nema veze koja je frakcija ispod ili iznad, koja je cijena proizvodnje itd. Bitno je da se roba traži, što se više traži, cijena joj raste. Sad vas je 60.000, Što će biti (bi bilo) da vas je 120.000 ili pola milijuna ili sl. Ionako se dugo punjenje tanka još produžilo.

Jučer prolazim kroz BJ, gledam, a na pumpi red od jedno 30 automobila, svi čekau plin. Eeee.... (bacim pogled, pa onda pred sebe, gas i zbogom... uz prosjek 5,4 l nafte na 100 km)  
Evidentirano

Dentists do it twice a day!
gogo_2008
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #24 na: Studeni 25, 2008, 04:07:20 »

Nekako se uvijek nas dva nakačimo   

Mene ništa, ali mi se sviđa ona narodna da se kolo sreće okreće. Ovakav sam zbog jaaako zločestih postova "plinaša" koji su za**bavali nas ostale kad su cijene goriva rasle. E pa, vidite, kako je to...

S bitnom razlikom: ponavljam, auto sam kupio zbog momenta, potrošnje i (u tom trenutku)superiorne tehnologije, a nisam ništa kalkulirao. Za**bana je stvar kad si nešto iuzračunaš, a to poslije nije tako. Naravno, ovo tvrdim već dugo, dugo, pa sam zbog toga bio "napadan", a ne zamjeri mi što sada, kad se stvari pokazuju da su onakve kao što sam tvrdio (dakle, bio sam u pravu!) malo likujem... (ne nad sudbinom "vas", ma tko vi bili, nego nad ljudskom glupošću, naivnošću i već legendarnom kratkom pameti u Hrvata...)

Nije mi jasno što si tvrdio dugo a sada se pokazalo točnim, te što je "ljudska glupost i kratka pamet u Hrvata." Ako nije problem može neka referenca sa argumentima.

I još jedna sitnica: stalno spominjete spaljivanje auto plina. To naprosto nije točno, spaljuje se zemni plin, a ne mješavina propan/butan, koje valjda niti nema u "slobodnom" stanju...

Znam da nije nekakav referentni link ali evo po pitanju spaljivanja i što bi to bilo "slobodno stanje" pa ako je plinovit valjda je i slobodan  

c/p

Zanimljivosti
U zemljama koje leže na većim geografskim širinama te imaju hladniju klimu UNP se sastoji gotovo samo od propana (90%). To su zemlje poput Njemačke, Švedske, Norveške, SAD-a, Japana.

U Hrvatskim rafinerijama se godišnje iz sirove nafte izdvoji otprilike 380 000 tona UNP-a (podaci www.energetika-net.hr). Od te količine 1/3 zadovoljava ukupne potrebe Hrvatskog tržišta za UNP-om. Ostatak UNP-a se prodaje u inozemstvo a jedan dio spaljuje zbog nemogućnosti skladištenja.
Izvor http://www.thomgas.hr/ukapljeni_naftni_plin.aspx

I još  koji informativan link

http://www.pou-novska.hr/datoteke/ProPlin2.ppt

http://www.energetika-net.hr/plin/vijesti/5299

naravno, na kraju svega, žao mi je što cijene divljaju, pretpostavljam da će i cijene derivata opet ići gore, ali to nije razlog da me se osporava u tvrdnjama (koje su kod mene većinom i čvrsto argumentirane, za razliku od dijela ekipe...)

Valjda ćeš u ovom postu naći i koji dovoljno kvalificiran argument i od ostatka ekipe 
« Zadnja izmjena: Studeni 25, 2008, 08:38:01 od gogo_2008 » Evidentirano

Mramor
Škoda klub / član

RIspekt 1

Škoda

« Odgovor #25 na: Studeni 25, 2008, 07:18:08 »

al čim prođe
a to će prema predviđanjima Svjetske banke biti već 2011...
Evidentirano

mate_st
Forumaš

RIspekt 0

1.4 16V ELEGANCE

« Odgovor #26 na: Studeni 25, 2008, 08:08:28 »

plin mora poskupijeti to je nominalno...sve je islo gore od struje pa nadalje tako da tu nema price...drzavna blagajna je prazna,vanjski dug sve vec...to se treba pocet pokrivat...tako da ....

a sta se tice tu neke price o nasladivanju je tako djetinjasti bezveze...svaka vama svima cast ali sta mislite koliko ce se duge cijena barela zadrzat na 50-ak $...sacekajte dok se formira vlada i smiri prasina oko izbora u SAD-u pa ce  stvari opet doc na svoje ne brinite...

pogonsko gorivo je nuzno zlo i drzava tu ubire ogromne kolicine novca u vidu poreza i davanja na njima...tako da im je u interesu da ta cijena bude sta veca...
Evidentirano
dentist
Forumaš

RIspekt 1

« Odgovor #27 na: Studeni 26, 2008, 12:36:49 »

2 gogo: Ukapljen znači da je u tekućem stanju, pa ne može biti "slobodan". Tebi u tank ide tekućina, a ne plin. Ono što "gori" na bušotinama nafte je zemni plin, a ne LPG (ne kažem da se niti taj ne spaljuje, ali pogledaj po nekim drugim postovima na tu temu, pa ćeš vidjeti da ekipa misli da je to jedno te isto). Kratka pamet je ona stara po kojoj se ne sjećamo što je bilo "JUČER" i uvijek nas lako navuku (ili naguze) ponovo.

Govorio sam protiv plina i već dugo tvrdim da će poskupjeti pa sam na to mislio kada sam rekao da se obistinjava ono što sam prije govorio i da se pokazuje da sam u pravu, a ovakav sam isključivo zato (već napisah) što su se neki k***ili s niskom cijenom LPG-a dok su nama drugima cijene rasle...

Teško je samome sebi priznati pogrešku, a kamo li drugima, a to bi išlo one pohlepne i ine koji su u zadnje vrijeme ugradili instalaciju, pa sad vide da su u malo težoj pušioni, jer se stvari ne odvijaju kako su oni zamislili, odnosno, kako su im drugi govorili ili ih nagovarali da to učine. Nadam se da ovim zadnjim pasusom neću nikoga uvrijediti. Ovo zadnje nisu nikave činjenice nego, eto, MHO, na koje imam pravo, kao što ga i imam pravo iznijeti...
Evidentirano

Mramor
Škoda klub / član

RIspekt 1

Škoda

« Odgovor #28 na: Studeni 26, 2008, 12:46:21 »

Voltaire: "I do not agree with what you have to say, but I'll defend to the death your right to say it."
Evidentirano

dentist
Forumaš

RIspekt 1

« Odgovor #29 na: Studeni 26, 2008, 12:54:34 »

Voltaire: "I do not agree with what you have to say, but I'll defend to the death your right to say it."

Je li to Cabaret Voltaire iz darkerske mladosti? Ne sjećam se tog stiha... 

Nije uopće bitno, ništa od ovoga. Meni je jedino kao realistu-pesimistu smiješno kao se ljudi pozivaju na razum (i osjećaje), a ne shvaćaju osnovne stvari. Osim toga, zar se moramo u svemu slagati?

Jedino što me zaista smeta je pomisao da sam diesela uzeo zbog štednje (a ne svih ostalih blagodati). S druge strane, činjenica je da je plinska instalacija naknadno kupljena i ugrađena UPRAVO zbog štednje. E pa, pokazuje se da štednje više neće biti (nažalost), barem neko vrijeme, pa, ljutili se vi ili ne, morate priznati da su vas "nategnuli" (barem one koji su u investiciju ušli nedavno i sada su "legli")... jer se gubi smisao ulaganja.

Ali to je već toliko prežvakano, da mislim da  je vrijeme za odustajanje... 
Evidentirano

Str: 1 [2] 3 4 ... 8   Gore
Ispis
« natrag naprijed »
Skoči na: