Jučer sam dobio Roomster-a iz naslova kao zamjensko vozilo u servisu pa evo par dojmova.
Pri prvom ulasku odmah mi se svidjela vozačka malo povišena pozicija i odlična sjedala na kojima sam s mojih 100 kg (i kusur) našao dobar položaj. Moram priznati da su mi sjedala Roomstera legla bolje od onih u O2 za koju sam nedavno pisao dojmove na forumu.
Kad sam krenuo odmah me razočarao motor (kao i obično sa mnom i atmosferskim benzincima), po zvuku rekao bih da ubrzava odlično, kazaljka obrtomjera napreduje do crvenog u nižim brzinama s lakoćom, ali razočarenje slijedi nakon pogleda na brzinomjer. Za one koji kažu kako "fan starts over 4000 rpm" ovo je motor koji će ih poput hladnog tuša vratiti u stvarnost je iznad 4000 okretaja ne događa se ništa osim što se nabiru okretaji jer brzinomjer se sporo penje (ponekad sam imao osječaj kao da proklizava kvačilo, a nije).
A na brzoj cesti iznad 80 km/h pritiskom na gas ubrzanja gotovo da nema ni u trećoj, a pogotovu ga nema u četvrtoj i pretoj, u usporedbi s ovih 86 KS i moj Berlingo HDI s 90 izgleda kao da ima "warp pogon" iz "zvjezdanih staza". A on mi se obično činio spor...
A kad bih ga usporedio s Fabijom (što nije za usporedbu radi dosta više KS i skoro trostrukog momenta) čini mi se da Fabija brže dovede brzinomjer u petoj sa 160 do 200 nego ovaj Roomster u četvrtoj sa 60 na 100. Svašta sam pokušavao držeći ga stalno u visokim okretajima ali ništa ne pomaže, motor je stvarno preslab za ovu karoseriju koja vapi za nekim 1.9 ili 2.0 TDI-em.
Nakon što sam se (jedva) privikao na ovako slab motor počeo sam primječivati bolje strane Roomstera kao kad je trebalo naći parking ubacio sam ga na mjesto gdje bih jedva ubacio i Fabiju (a tu Berlingo ne bi mogao jer radi lošeg kruga okretanja trebalo bi dosta muke).
Druga stvar koja mi se svidjela je podešenost ovjesa - auto odlično leži na cesti (kao Fabija bez obzira što je povišen), a udobnost je na visokoj razini i odlično amortizira razne rupe po gradu (bolje od Fabije, tek malo lošije od Berlinga).
Kad sam izašao primjetio sam detalj koji mi je bio totalno razočarenje (slika dolje) guma na vratima (iliti "kederi) kao nekad na Renaultu 4. Pa Škoda je još prije 10 godina na Fabiji imala daleko bolje rješenje bez ovih brtvečih guma koja već na skoro novom autu izgleda očajno.

Unutrašnjost auta inače ima dobru razinu završne obrade i kvalitetnu plastiku, ali mi se nisu svidjele kvake i ručica mjenjača. Ono što se Škoda još uvjek nije naučila ispraviti je prekidač klima uređaja (climatic) za koji je teško na suncu vidjeti je li upaljen ili ne (kao i na mojoj Fabiji).

Na slici dolje je razlog zašto sam svojevremeno kupio Berlinga i prestao čekati na dolazak Roomstera - prtljažnik koji ima prag i sveukupno je dosta manji od onog na Berlingu.

Dolje su slike Roomstera koji izgleda nekako malo u mojoj garaži

(kao i Fabija na istom mjestu)

Ono što me na kraju ipak pozitivno iznenadilo je potrošnja od 7.5 litara po BC-u, iako sam ja navikao paničariti na svaki podatak iznad 5 litara na Fabiji. Vozio sam Roomstera uglavnom na istoj relaciji po gradu i do grada kao i onu O2 1.9 TDI sa DSG mjenjačem koja je tu imala prosjek 5.8. Prešao sam ukupno 66 kilometara za sat i 48 minuta

Na kraju sam ipak bio sretan kad sam vratio Roomstera i ponovno sjeo u svoju Fabiju jer ovakav Roomster (zbog motora) doživio bih kao kaznu kad bi ga morao voziti svaki dan.
Prošli put sam se nevoljko rastao od one O2 sa DSG i sjedanje nakon nje u Fabiju je bio korak nazad ( s konja na magarca) dok je s Roomsterom bio obrnut slučaj, sjedanje u Fabiju je prijelaz s magarca ponovno na konja, a sve to samo zbog motora.
Prvi udar u leđa nakon pritiska gasa u fabiji natjerao me da potpuno zaboravim tog Roomstera i njegove prednosti poput povišenog položaja, udobnog ovjesa, i dosta iskoristivog prostora u kabini.
Da mu je neki odgovarajući motor bila bi to druga priča.