Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Svibanj 20, 2012, 05:38:22
Škoda ForumŠkoda AutomobiliRoomster (Moderator: Mramor)Roomster 1.4 style - dojmovi
 Str: [1] 2   Dolje
Ispis
Autor Tema: Roomster 1.4 style - dojmovi  (Posjeta: 2711 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Vuk
Škoda klub / član

RIspekt 12

Fabia1.9TDI Elegance+Yeti Experience 2.0TDI 170

« na: Svibanj 06, 2009, 01:21:15 »

Jučer sam dobio Roomster-a iz naslova kao zamjensko vozilo u servisu pa evo par dojmova.
Pri prvom ulasku odmah mi se svidjela vozačka malo povišena pozicija i odlična sjedala na kojima sam s mojih 100 kg (i kusur) našao dobar položaj. Moram priznati da su mi sjedala Roomstera legla bolje od onih u O2 za koju sam nedavno pisao dojmove na forumu.
Kad sam krenuo odmah me razočarao motor (kao i obično sa mnom i atmosferskim benzincima), po zvuku rekao bih da ubrzava odlično, kazaljka obrtomjera napreduje do crvenog u nižim brzinama s lakoćom, ali razočarenje slijedi nakon pogleda na brzinomjer. Za one koji kažu kako "fan starts over 4000 rpm" ovo je motor koji će ih poput hladnog tuša vratiti u stvarnost je iznad 4000 okretaja ne događa se ništa osim što se nabiru okretaji jer brzinomjer se sporo penje (ponekad sam imao osječaj kao da proklizava kvačilo, a nije).
A na brzoj cesti iznad 80 km/h pritiskom na gas ubrzanja gotovo da nema ni u trećoj, a pogotovu ga nema u četvrtoj i pretoj, u usporedbi s ovih 86 KS i moj Berlingo HDI s 90 izgleda kao da ima "warp pogon" iz "zvjezdanih staza". A on mi se obično činio spor...
A kad bih ga usporedio s Fabijom (što nije za usporedbu radi dosta više KS i skoro trostrukog momenta) čini mi se da Fabija brže dovede brzinomjer u petoj sa 160 do 200 nego ovaj Roomster u četvrtoj sa 60 na 100. Svašta sam pokušavao držeći ga stalno u visokim okretajima ali ništa ne pomaže, motor je stvarno preslab za ovu karoseriju koja vapi za nekim 1.9 ili 2.0 TDI-em.
Nakon što sam se (jedva) privikao na ovako slab motor počeo sam primječivati bolje strane Roomstera kao kad je trebalo naći parking ubacio sam ga na mjesto gdje bih jedva ubacio i Fabiju (a tu Berlingo ne bi mogao jer radi lošeg kruga okretanja trebalo bi dosta muke).
Druga stvar koja mi se svidjela je podešenost ovjesa - auto odlično leži na cesti (kao Fabija bez obzira što je povišen), a udobnost je na visokoj razini i odlično amortizira razne rupe po gradu (bolje od Fabije, tek malo lošije od Berlinga).
Kad sam izašao primjetio sam detalj koji mi je bio totalno razočarenje (slika dolje) guma na vratima (iliti "kederi) kao nekad na Renaultu 4. Pa Škoda je još prije 10 godina na Fabiji imala daleko bolje rješenje bez ovih brtvečih guma koja već na skoro novom autu izgleda očajno.

Unutrašnjost auta inače ima dobru razinu završne obrade i kvalitetnu plastiku, ali mi se nisu svidjele kvake i ručica mjenjača. Ono što se Škoda još uvjek nije naučila ispraviti je prekidač klima uređaja (climatic) za koji je teško na suncu vidjeti je li upaljen ili ne (kao i na mojoj Fabiji).

Na slici dolje je razlog zašto sam svojevremeno kupio Berlinga i prestao čekati na dolazak Roomstera - prtljažnik koji ima prag i sveukupno je dosta manji od onog na Berlingu.

Dolje su slike Roomstera koji izgleda nekako malo u mojoj garaži   (kao i Fabija na istom mjestu)

Ono što me na kraju ipak pozitivno iznenadilo je potrošnja od 7.5 litara po BC-u, iako sam ja navikao paničariti na svaki podatak iznad 5 litara na Fabiji. Vozio sam Roomstera uglavnom na istoj relaciji po gradu i do grada kao i onu O2 1.9 TDI sa DSG mjenjačem koja je tu imala prosjek 5.8. Prešao sam ukupno 66 kilometara za sat i 48 minuta

Na kraju sam ipak bio sretan kad sam vratio Roomstera i ponovno sjeo u svoju Fabiju jer ovakav Roomster (zbog motora) doživio bih kao kaznu kad bi ga morao voziti svaki dan.
Prošli put sam se nevoljko rastao od one O2 sa DSG i sjedanje nakon nje u Fabiju je bio korak nazad ( s konja na magarca) dok je s Roomsterom bio obrnut slučaj, sjedanje u Fabiju je prijelaz s magarca ponovno na konja, a sve to samo zbog motora.
Prvi udar u leđa nakon pritiska gasa u fabiji natjerao me da potpuno zaboravim tog Roomstera i njegove prednosti poput povišenog položaja, udobnog ovjesa, i dosta iskoristivog prostora u kabini.
Da mu je neki odgovarajući motor bila bi to druga priča. Wink

« Zadnja izmjena: Svibanj 06, 2009, 01:52:00 od Vuk » Evidentirano

<a href="http://img.photobucket.com/albums/v13/favorieten/car-clocks/skoda-auto.swf" target="_blank">http://img.photobucket.com/albums/v13/favorieten/car-clocks/skoda-auto.swf</a>
Fabia 1.9 TDI + Yeti 2.0 TDI =130+170= 300 dizelskih konja u garazi
Mramor
Moderator

RIspekt 2

« Odgovor #1 na: Svibanj 06, 2009, 08:00:38 »

Dobar opis Na svu (tvoju) sreću 1.9 TDI PD motor ide i u RO. Samo je onda pitanje - visoka cijena. Prije godinu dana bila su aktualna sniženja za sve modele (veće sniženje -> kraća tvornička garancija), trebalo bi vidjeti što je sa time sada.
Evidentirano
mate_st
Forumaš

RIspekt 0

1.4 16V ELEGANCE

« Odgovor #2 na: Svibanj 06, 2009, 10:16:57 »

vuk poslije cipirane male fabije tesko da ce te ista odusevit sa odzivom na gas...
a pogotovo ovako  vozilo...
Evidentirano
Mramor
Moderator

RIspekt 2

« Odgovor #3 na: Svibanj 06, 2009, 12:47:28 »

Vuk, kako ti se svidio mjenjač, volan, upravljanje?
Evidentirano
Vuk
Škoda klub / član

RIspekt 12

« Odgovor #4 na: Svibanj 06, 2009, 01:01:13 »

Volan, mjenjač i upravljanje bez zamjerki

BTW Kako je kod tebe riješeno brtvljenje vrata, to mi je detalj koji najviše bode oči, tako nešto dosad su prakticirali samo SEAT-i u VAG koncernu koji su ipak korak ispod Škode u koncernu po svemu. Škoda sebi ne bi smjela dopustiti tako nešto u današnje vrijeme.
Evo vrata moje Fabije za usporedbu, bez onih "kedera" dojam je dvije klase iznad (pogotovu kad se u obzir uzmu i kvake). A još kad se uzme u obzir da je ovo napravljeno prije 9 godina
« Zadnja izmjena: Svibanj 06, 2009, 01:03:52 od Vuk » Evidentirano

<a href="http://img.photobucket.com/albums/v13/favorieten/car-clocks/skoda-auto.swf" target="_blank">http://img.photobucket.com/albums/v13/favorieten/car-clocks/skoda-auto.swf</a>
Mramor
Moderator

RIspekt 2

« Odgovor #5 na: Svibanj 06, 2009, 01:24:29 »

Da, i kod mene (Scout model) vrata imaju istu brtvu. Sa tom gumom na vrhu. Slažem se da ne izgleda baš lijepo kada se prvi put vidi, ali navikneš se. Brtvljenje je malo čudno riješeno, mislim da je to zato jer vrata imaju jako neobičan oblik.

Što se tiče plastike vrata, i mene je to razočaralo u odnosu na O1 Elegance (8 god. staru). I ja imam kombinaciju bež-crno, i to efektno izgleda. Puno bolje nego crno-crno. Na RO plastika na vratima je pregruba na dodir. Ali vrata imaju puno detalja i nisu "izlivena u jednom komadu". Dizajneri su se potrudili, a onda se u proizvodnji (malo) štedilo.

Volan, mjenjač, papučice bolje su mi nego na O1.
Evidentirano
dublemc
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #6 na: Svibanj 06, 2009, 07:03:17 »

Ljepi opis dojmova, al ti usporeba nije nekaj, dizelasa sa benzincom, a i kombi sa autom.
Sparat pa ga ganjat i ocekivat cuda, a i taj motor bas ne voli prerano prebacivamje u visu, draze mu je da ga se prebacuje na nekih 3,2k rpm onda ljepo i jednoliko vuce.
Trebao si ga na A6 isprobat, pa gledat kak te favoritka prestize na uzbrdici, a ti nju na ravnom
Evidentirano
kresimir
bpp

RIspekt 0

« Odgovor #7 na: Svibanj 06, 2009, 07:47:58 »

Jedna stvar mi je zapela za oko. Nema pokazivac temp. motora?
Evidentirano

Find me at : www..com
Mramor
Moderator

RIspekt 2

« Odgovor #8 na: Svibanj 06, 2009, 08:02:55 »

Hm, ja to imam...
Evidentirano
tigar_87
Forumaš

RIspekt 0

felicia 1.3MPi felicia 1.6MPi

« Odgovor #9 na: Svibanj 06, 2009, 08:24:24 »

sta te to cudi? novi caddy isto nema
Evidentirano
Vuk
Škoda klub / član

RIspekt 12

« Odgovor #10 na: Svibanj 06, 2009, 09:47:00 »

Ljepi opis dojmova, al ti usporeba nije nekaj, dizelasa sa benzincom, a i kombi sa autom.
Sparat pa ga ganjat i ocekivat cuda, a i taj motor bas ne voli prerano prebacivamje u visu, draze mu je da ga se prebacuje na nekih 3,2k rpm onda ljepo i jednoliko vuce.
Trebao si ga na A6 isprobat, pa gledat kak te favoritka prestize na uzbrdici, a ti nju na ravnom

Nista tu ne pomaze, kao sto sam rekao sve sam probao i uglavnom ga prebacivao pred samim crvenim poljem na obrtomjeru. Zato me kasnije i iznenadila mala potrošnja, ali to je posljedica i mog stila vožnje bez upotrebe kočnice (a možda i BC malo laže).
A usporedbe su sa autima koje svakodnevno vozim, uostalom Roomster i je automobil na pola puta od Berlinga do Fabije i ima ponešto od obje vrste/klase.
Evidentirano

Vuk
Škoda klub / član

RIspekt 12

« Odgovor #11 na: Svibanj 06, 2009, 09:48:41 »

I to sam planirao spomenuti u opisu, ali eto nisam, to mi je također bilo čudno i dokaz štednje na krivim mjestima.
Evidentirano

dublemc
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #12 na: Svibanj 06, 2009, 11:16:30 »

Ima plavu lampicu koja svijetli dok je masina hladna i upada u oci, cim nestane mos se ganjat a netrebas ni gledat tablu. Po zimi joj trebaju 3 min, a po ljetu tj sad 1,5 min da se zagrije na radnu temperaturu.Tako da je ta kazaljka samo visak i znak da masina nece tako lako zakuhat. Ja sa dva takva ata u 7 god jos uvijek neznam kak to izgleda kad ti auto zakuha, a oni koji je imaju imaju samo brigu viska ak se pocne dizati....
Evidentirano
bobostar
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #13 na: Srpanj 02, 2009, 02:36:30 »

Evo da se javim i ja malo o Roomsteru (neki već zanju da vozim RO ali sa 1.2 motorom, onaj najslabiji). Je, spor je (ima samo 70 ks ) ali čovjek se navikne, nisam ga kupovao da budem prvi, već iz nekih drugih razloga (kada djeca odrastu i ako tada još bude benzina, onda kupujem neki kupe, i min. 200 ks i onda jurnjava, a do tada  ).

Ali ima jedan detalj koji me dosta smeta, a to su mokra sjedala kada pada kiša ?!?!?! Naime, prilikom otvaranja vrata na kiši, sva voda sa gornjeg ruba vrata, slije se na sjedalo,aaaaaaaaa... poludim. Jednom ću slikat da se to vidi.

Do sada sam u zadnjih 10 godina promjenio 10 auti, i to nisam nigdje vidio da se voda sa ruba vrata cijedi na sjedalo; blizu, pokraj, sa strane, DA; ali na sjedalo NE!!!!

A ostalo, klasika. Kako 80% vožnje odradim u gradskoj/međugradskoj zoni, brže vozilo mi niti ne treba, a kada putujem na godišnji ionako mi se pretjerano ne žuri; uvjek ima vremena za negdje nešto dobro pojest
Evidentirano
grga22
Škoda klub / član

RIspekt 3

« Odgovor #14 na: Srpanj 02, 2009, 02:52:20 »

To je radi one gume koju je Vuk spomenuo. Na fabiji ta guma ostaje na šasiji i drži vodu da ti ne suri po sicevima, a kod Roomstera je očiti previd. Guma se drži za vrata i ništa ne sprečava vadu da curi po sicu...
Evidentirano
 Str: [1] 2   Gore
Ispis
« natrag naprijed »
Skoči na: