Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Veljača 08, 2012, 10:05:35
Škoda ForumŠkoda TuningDIYKako popraviti ringove na angelsima - Fabia
 Str: [1]   Dolje
Ispis
Autor Tema: Kako popraviti ringove na angelsima - Fabia  (Posjeta: 1763 puta)
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
marcovz
Forumaš

RIspekt 1

Fabia 1.4MPI 2003 god

« na: Srpanj 15, 2009, 06:40:35 »

Kupite angelse, i sve super radi.

Onda jednog dana primjetite da samo ringovi na jednoj strani radi. Provjerite osigurac, izgorio. Promjenite, i dalje ne radi. Otvorite taj far i iz njega se osjeti miris paljevine ili topljene plastike. Invertor koji sluzi za paljenje ringova je pregorio.
U mom slucaju, kad sam ga otvorio, vidio sam da je jedan tranzistor eksplodirao

Gornji tranzistor na slici kod trafica.
Problem je sto se ova "plastika" ili sto vec je ovo crno cime je sve zalijano, jednostavno neda ukloniti.
Nakon teme sto napraviti oko ovog problema, arcom daje savjet:
Hahahaha, sretno sa dolazenjem do plocice
Sklop sam po sebi uopce nije kompliciran, ali treba nac odgovarajuci trafo, a za 55kn koliko dode novi inverter sa 2 lampe se uopce ne isplati zafrkavat s time. Ako uspijes doc do plocice onda super, zamjenis tranzistor i sibaj dalje, ali u protivnom fino u Links ili neki drugi ducan i kupi jedan set neonskih lampi za PC. Lampe pokloni susjedu geeku, a inverter u auto...

Eto, danas bio u gradu, prosao par ducana sa informatickom opremom, samo u jednome nasao. Riskirao 71 kn i kupio set sa 2 neonke za PC.

Postojeci invertor donator priključka

Evo kako i izgleda sklop iz nutra:

Malo opisa:
Vidi se da postoje 4 zice na izlazu, 2 za svaku neonku, dok na ulazu je + spojen koji u ovom slucaju se spaja preko prekidaca, te - koji direktno dolazi iz prikljucka za PC napajanje.

Meni to nije trebalo. Operacija pocela. Najjednostavnije, odrezu se žice na starom invertoru i spoje na novi. Ja sam ih osim spajanja namatanjem i zalemio da je 100% siguran spoj. Radio sam 1 po 1 izlaz tj jednu po jednu neonku sam prespajao na druge konektore jer mi se nije dalo opet otvarati sklopic (posto ga vec zatvorio u kutiju) a za slucaj da ne spojim krivo zice. Tu i nije bitno koji je izlaz za koju neonku tj ring u faru. Napajanje i masa - napajanje je zelene boje i arcom mi savjetovao neka stavim diodu u seriju za slucaj da krivo ne spojim. Na starom invertoru se vidi da je na tom zelenom vodicu vec nesto stavljeno u seriju i lako moguce da je to dioda. Taj cijeli dio sam izrezao (znaci steker i nekon te "diode" prerezao) i zalemio. Naravno preko svakog spoja stavio termobužir.

Riješenje:

Ja sam malo duze zice ostavio jer kad sam vadio van mi bile prekratke ove za ringove, ali moguce je i malo krace napraviti.

Ovo je na novom invertoru.
Ako izdrzi bar 6mj, i kasnije nesto pregori, lakse se promjeni samo taj dio. U najgorem slucaju, napravi se jos jedna ovakva operacija

I to je to.
Najveca zahvala ide arcomu
Evidentirano

Jesam mali, al sam vrazji Cheesy 

Serviser ECU-a
dančo
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #1 na: Srpanj 15, 2009, 08:08:17 »

bravo majstore sutra ja krečem u akciju,e a nije mi jasno ovo za diodu ne vidim di su ju stavio.pozzzz
Evidentirano
marcovz
Forumaš

RIspekt 1

Fabia 1.4MPI 2003 god

« Odgovor #2 na: Srpanj 15, 2009, 08:30:22 »

Znaci, na pokvarenom invertoru, na zelenoj zici budes to vidio. Evo i na slici, al uzivo kad izvadis i pogledas budes skuzio na kaj sam mislio. Tesko mi ovak objasniti. Na zici vidis nesto ispod crnog termobužira nesto sto bi moglo kao liciti na diodu. Vec sam ugradio pa ne mogu sad fotkati, al znam da ces se snaci ti i skuziti na kaj mislim Ak nece biti kaj jasno, nazovi me kad budes radio

Mislim da se bar malo vidi to

Evidentirano

Serviser ECU-a
dančo
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #3 na: Srpanj 15, 2009, 08:36:37 »

a kužim,znači u pravilu si sam prepojio konektore i to radi,dolaziš možda u petak na meet
Evidentirano
marcovz
Forumaš

RIspekt 1

Fabia 1.4MPI 2003 god

« Odgovor #4 na: Srpanj 15, 2009, 08:39:24 »

a kužim,znači u pravilu si sam prepojio konektore i to radi

mislim da necu u petak na meet, mozda u subotu ujutro dodem poslovno u zg, al ni ti jos ne znam.
Evidentirano

Serviser ECU-a
dančo
Forumaš

RIspekt 0

« Odgovor #5 na: Srpanj 15, 2009, 08:41:06 »

ah mislio sam ak dolaziš da mi složiš jedan ,pošto ja nemam prokletog vremena,al dobro.hvala na pmoči,napokon čumoč upaliti ringove
Evidentirano
grga22
Škoda klub / član

RIspekt 3

« Odgovor #6 na: Srpanj 15, 2009, 09:15:22 »

Dančo, nesrećo, istu stvar smo ti nas 5 rekli desetak puta... 
Evidentirano
eNcode
bpp

RIspekt 0

LPG

« Odgovor #7 na: Srpanj 15, 2009, 09:25:54 »

a neko ti je i donio to kaj si trebo kupiti
da si se primio tog vec si to mogo imat rjeseno
Evidentirano

Skoda 1.8t power by niki piki tuning
marcovz
Forumaš

RIspekt 1

Fabia 1.4MPI 2003 god

« Odgovor #8 na: Srpanj 15, 2009, 09:51:06 »

danco je samo cekao da netko bude prvi pokusni kunic

zasto meni nitko nije donio taj dio? c c c c... ja morao sam nabaviti
Evidentirano

Serviser ECU-a
arcom
Vidim teee...
Predsjednik kluba

RIspekt 4

Waldorf

« Odgovor #9 na: Srpanj 16, 2009, 06:15:49 »

Uvijek se ceka jedan Hrabri i Odvazni koji ce se upustit tamo gdje jos nitko nije krocio
Evidentirano

Tako Divlje Ide...

Kako se čuje šepavi TDI? Ovako:
Pazi kaktussssssssssss!
Šta ne paziššššššššššš?!
grga22
Škoda klub / član

RIspekt 3

« Odgovor #10 na: Srpanj 16, 2009, 06:34:26 »

Ili malo lud... 
Evidentirano
marcovz
Forumaš

RIspekt 1

Fabia 1.4MPI 2003 god

« Odgovor #11 na: Ožujak 16, 2010, 11:43:32 »

mali update:

Eto opet imao problema i to tocno sa ovim rinogvima gdje stavio popravljeni dio. Nije radilo. I drugi put opet radilo. Izvadio, nista se nije vidjelo. Vratio nutra, nije radilo, kad dirnuo zicu, proradilo. Opet otvaranje, i to ovaj put zicu gdje se nalazi dioda (gdje dolazi 12V). Maknuo izolaciju sa diode i vidlo se da je cijela puknuta, kad ju htio izvaditi, raspala se. Stavio novu diodu (N4004) i sve opet sljaka. I da, ak radite na stolu i spojite 12V i masu na ulaz, NEMOJTE DIRATI TRAFIC... malo trese (a ono, slucajno taknuo kad okretao plocicu)

Znaci, ak pocne zezati, provjeriti dal na plocicu dolazi 12V, po potrebi diodu promjeniti samo i dalje radi
Evidentirano

Serviser ECU-a
arcom
Vidim teee...
Predsjednik kluba

RIspekt 4

Waldorf

« Odgovor #12 na: Ožujak 16, 2010, 12:57:51 »

Ah, pa to ti je samo 1kV napona...nije tako strasno
Evidentirano

Tako Divlje Ide...